Info

Stress!

Allt fler människor lider av stress! Vad ska vi göra åt det? Stressen bara ökar mer och mer i vårt samhälle och många blir sjuka av den. Stress är inte bara något mentalt, utan i högsta grad något fysiskt också! Under stress så skickar hjärnan signaler till binjurarna för att dom ska producera stresshormoner (adrenalin, noradrenalin och kortisol) så att vi ska kunna hinna med mer saker. Vi behöver våra stresshormoner, de ska finnas för att hjälpa oss i stressade situationer. Om dom signalerna ligger på hela tiden ( som det gör för många människor i dagens samhälle) så får vi en rundgång av stresshormoner, som gör våra binjurar utmattade och då slår det ner takten på signalerna i hjärnan. Vi blir då trötta och får en mängd olika fysiska problem, och hjärnan blir utmattad av att det inte går att stänga av stresshormonerna.

Det finns 3 olika stadier:

Utarbetad: Man har svårt att varva ner när man är ledig. Svårt att få ordning på tankarna. Vaknar på nätterna. Fast får man vila och sova ut, så återhämtar man sig.

Utmattad: Man känner sig aldrig utvilad, sover dåligt, svårt att komma upp på morgonen. Sömn och vila hjälper inte. Svårt att orka med socialt umgänge. Ont i kroppen. Svårt att koncentrera sig och bestämma sig, prioritera vad som är viktigt. Glömmer lätt. Tankarna är alltid på högvarv.

Utbränd:Hjärnan kan inte stänga av impulserna som ska stoppa produktionen av stresshormoner. Hjärnan har gått in i ett tillstånd av stress som hämmar viktiga neurotransmittorer, som tex serotonin, dopamin, acetylkolin, oxytocin som göra att vi mår bra. När vi är i det här stadiet blir vi känslomässigt avtrubbade, har svårt att ta viktiga beslut. Vi är kraftlösa, deprimerade, känner en tomhet, har svårt att känna glädje, känner en tomhet inom sig och att det mesta är meningslöst. Svårt att skilja på verkliga och inbillade krav. Panikångest. Detta är ett mycket allvarligt tillstånd.

Vad händer i kroppen av långvarig stress?

I kroppen finns det autonoma-nervsystemet, i det finns det sympatiska och parasympatiska nervsystemet. Det sympatiska nervsystemet slår på när vi är i stress. Det parasympatiska nervsystemet slår på när vi är i vila. Vi behöver båda dessa system för att hinna med saker och även kunna komma ner i vila. När vi är i stress hela tiden så är det sympatiska nervsystemet påslaget hela tiden, och det resulterar i hjärnstress. Vi bör inte vara i det sympatiska nervsystemet i mer än 4timmar, sen behöver vi vila och återhämtning. Så det är viktigt med raster och luncher som inte innehåller arbete.

Man får; ont i kroppen, käkarna blir spända, muskelspänningar i vader, axlar, nacke, tryck över bröstet. Tappar lätt humöret, har en oro i kroppen, känner ständig trötthet och kraftlöshet som inte blir bättre hur mycket man än vilar.

Varningssignaler kan vara:

 • Mag och tarm-problem – som ont i magen, uppsvälld, mag- och tarmkatarr, candida, förstoppning och/eller lös i magen.
 • Försvagat immunförsvar –  får lätt infektioner eller inflammationer, ont i kroppen, förkylningar som ständigt återkommer.
 • Dålig lever avgiftning – hudbesvär, klåda, kan tex bli väldigt sjuk av ett glas vin
 • Dålig REM-sömn – sover inte tillräckligt djupt, känner sig aldrig utvilad, vaknar fler gånger per natt
 • Sköldkörtelproblem – lätt att gå upp men även ner i vikt, aggressioner, gråt, trötthet, känslig för kyla eller överdrivna svettningar
 • Sockerstörningar – ökat behov av sötsaker eller kolhydrater
 • Hjärtrusningar – ofta vid sänggående
 • Ångset, panikångest och depression – pga att våra måbra hormoner sjunker
 • Liten eller ingen sexlust
 • Domningar, pirrningar eller stickningar i kroppen, ofta i armar och/eller ben på ena kroppshalvan.
 • Svårt att utföra de mest enkla vardagliga sysslorna, komma ihåg saker
 • Svårt att ta in information och koncentrera sig
 • Svårt att hantera situationer
 • Ökat blodtryck

Känner du igen dig i det nu nyss har läst och vill ha hjälp?

Då är du välkommen att boka en tid för stress-behandling hos mig, den tar 1 timme och kostar 580 kr.

/Veronica OptimaltLiv 070 – 364 68 37